Здорове харчування дошкільнят

 

2022р.

1.Меню зимове-https://docs.google.com/document/d/1ivn9qSXM0JXJxqi7pXbzNZ-HQ3k6GVCf/edit?usp=sharing&ouid=101438051344098372257&rtpof=true&sd=true

                                                                                          2021-2022 н.р.

1. Примірне чотиритижневе меню дошкільного підрозділу Грузьківського НВК Катеринівської сільської ради  на осінній період 2021-2022  навчального рокуhttps://docs.google.com/document/d/1ErgqKJoSqG5uO5dQqMBZERtob3f4JKfG/edit?usp=sharing&ouid=101438051344098372257&rtpof=true&sd=true

1.Примірне  перспективне  меню для  ЗДО-https://drive.google.com/file/d/1sV4eqQhS_9TjuKr6KJWAk1EymEHxMOlD/view?usp=sharing

2.Санітарний регламент-https://drive.google.com/file/d/17kNDG7V3-2dGmXJQNsegfi70VWV8z1sx/view?usp=sharing

3.Права батьків-https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/shkilne-harchuvannya/harchuvannya-u-zakladah-osviti-prava-batkiv

4.Стандарти НАССР-https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/shkilne-harchuvannya/standarti-nassr

5.Рекомендації  щодо організації  питного  режиму-https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/shkilne-harchuvannya/rekomendaciyi-shodo-organizaciyi-pitnogo-rezhimu

6.Нормативне  регулювання-https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/shkilne-harchuvannya/normativne-regulyuvannya

7.ПОСТАНОВА № 305 від 24 березня 2021 року "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку"-http://ru.osvita.ua/legislation/other/82184

                                                   Раціональне харчування дошкільнят

      Харчування… З одного боку, все просто, адже для підтримання нормальної життєдіяльності нам необхідно вживати різні продукти кожного дня, враховуючи власний апетит. Для нас їжа часто стає рутиною, обов’язком, як сон і фізичне навантаження. Мабуть, саме через це ми не надаємо харчуванню важливого значення. Для більшості людей правила оптимального харчування дуже прості: їсти 3 рази на день, бажано щось гаряче й різноманітне, в меню мають входити перша страва та м’ясо – і все!

Діти – не маленькі дорослі, потреби в харчових інгредієнтах у них інші, і ми повинні добре розуміти й знати основні принципи годування дітей різних вікових груп.

Ми добре знаємо, наскільки важливим є адекватне вигодовування дітей у ранньому віці. Воно програмує особливості розвитку дитини, її інтелект, діяльність основних органів і систем, потужність захисту від інфекцій і алергійних захворювань. Проте здебільшого ми концентруємо увагу на перших місяцях життя, іноді до досягнення першого чи третього року життя. А що далі? Невже дитина перестає інтенсивно рости й розвиватися, її травна система не удосконалюється, а її життєзабезпечувальні системи вже остаточно сформовані?

Для кожного вікового періоду потрібна своя особлива схема харчування, котра визначається особливостями обміну речовин, адаптації до їжі травної системи, росту й розвитку дитини. Дитина в передшкільному віці продовжує інтенсивно зростати, прискорює темп свого життя, збільшує масу тіла; надзвичайно багато рухається й витрачає значну кількість енергії; соціалізується, інтенсивно розвиває свій інтелект. Водночас нормальна життєдіяльність і розвиток організму можливі лише за умови, якщо отримання вітамінів, мікроелементів, усіх необхідних пластичних матеріалів та енергії відповідає добовим потребам дитини.


Тільки за умов збалансованого харчування й відповідно до збалансованих потреб/витрат організм дитини може адекватно розвиватися без виникнення різноманітних дефіцитних станів і супутніх захворювань.

Харчування дітей дошкільного віку вдома

Другий, третій роки життя – це перехідні періоди, коли харчування дитини поступово наближується до харчування дорослих. Найголовніша умова у всі вікові періоди, аби їжа забезпечувала необхідну потребу у білках, жирах, вуглеводах і калоріях для гармонічного росту і розвитку, що закладає основу здоров’я дитини.

З двох років дещо уповільнюється ріст дитини, але потреба у харчових інгредієнтах (білках, жирах, вуглеводах) висока при малих ще можливостях шлунково-кишкового тракту і нестабільності апетиту.

Необхідно так організувати харчування, щоб використані продукти не сприяли виникненню захворювань. І, як це не сумно, у наш час потрібно виключити з раціону саме ті продукти, які ми досить часто вживаємо, оскільки вони не потребують тривалої обробки. Більшість мам працює, у них не залишається сил і часу на приготування домашньої їжі, тому вони широко використовують полу фабрикати типу сосисок і ковбас, бутербродів і т. ін.

Що не рекомендовано використовувати у раціоні дітей?

У харчування дітей дошкільного віку неприпустиме використання:

- кулінарних жирів (маргарин та їх похідні), які містять трансізомерижирних кислот, що сприяють виникненню онкозахворювань;

-сирокопчених м’ясних гастрономічних виробів і ковбас, у зв’язку з вмістом у них великої кількості харчових домішок, у тому числі консервантів, ароматизаторів і ін., а також різноманітних екстрактивних і збудливих інгредієнтів;

-смажених у жирі (маслі) продуктів, виробів (пиріжків, пончиків, картоплі і т. ін.;

-оцту, гірчиці, хріну, перцю гострого (червоного, чорного) й інших гострих приправ;

-соусів типу майонез або на основі жирової емульсії, що містять оцет, гірчицю або інші гострі приправи (типукетчупу);

-міцного чаю, кави натуральної, а також інших продуктів, що містять кофеїн і будь-які стимулятори, алкоголь;

-газових напоїв (наслідками їх регулярного і постійного вживання є захворювання органів травлення; ожиріння; цукровий діабет і карієс; алергія;

-тонізуючих біологічно активних домішок до їжі (БАД), що містять елеутерокок,женьшень, радіолу рожеву, інші аналогічні компоненти, що впливають на ріст тканини організму, а також продуктів, що виробляють за допомогою перерахованих домішок;

-продуктів на основі генно-модифікованої сировини, що містять стимулятори росту (гормони, гормоноподібні речовини) й антибіотики.

Дітей старших року годують не більше 4 – 5 разів на добу з проміжками між їжею у 3 – 4 години. Добовий об’єм раціону харчування розподіляється приблизно так: сніданок – 25%, обід – 35%, полуденок 15%, вечеря -25%.

Останнє годування дитини проводять за 1 – 1,5 години до сну.

Орієнтовний режим харчування дитини:

7.30 – 8.30-сніданок

13.00 – 14.00-обід

16.30 – 17.00-полуденок

19.00 – 20.00-вечеря

Протягом тижня у раціоні дітей дошкільногоі шкільного віку мають бути присутні: молоко і молочні продукти (сметана, сир, яйця, творог), вершкове і рослинне масло, м’ясо або риба, хліб і хлібобулочні вироби, макаронні вироби, свіжі фрукти та ягоди, натуральні фруктові соки, овочі, зелень.

Дитина шкільного віку має щодня отримувати:

1.Риба 20-40

2.М’ясо 60-100

3.Сметана 5-10

4.Сир твердий 3-5

5.Сир кисломолочний

6.Молоко 350-450

7.Олія 6-8

8.Масло вершкове 12-21

9.Цукор 35-45

10.Овочі різні 180-190

11.Картопля 130-109

12.Крупи-макарони 30-45

13.Борошно 15-35

14.Яйця 1/4 – ½

15.Соки 50-70

16.Хліб пшеничний 75-120

17.Фрукти 75-100

18.Сіль 2-5

Оцінка фізичного розвитку дитини

Фізичнийрозвиток дитини вважається сумарним показником її здоров’я. Оцінити фізичний розвиток Вашої дитини Ви можете за допомогою графіків, які розроблені Всесвітньою організацією охорони здоров’я на основі дослідження фізичного розвитку дітей віком від народження до 5 років у 6 країнах світу.

Сайт вчителя початкових класів Назаренко Віри Савеліївни - Більше

Немає коментарів:

Дописати коментар